Literaire Prijzen

Havank-trofee
In 1984 door uitgeverij Bruna en Zoon uitgeschreven prijsvraag ter gelegenheid van het twintigste sterfjaar van de schrijver Havank (ps. van H.F. van der Kallen, 1904-1964). Zowel amateurs als professionals werden uitgenodigd een misdaadroman of een misdaadverhaal in te sturen. De prijs bestond, naast een geldbedrag van 5000 gulden, uit een bronzen beeldje van Charles C.M. Carlier (de Schaduw in Havanks verhalen) en de publicatie van het manuscript. De inzenders van de vijf beste verhalen ontvingen een verkleinde versie van de Havank-trofee, een geldprijs van 500 gulden en publicatie van hun verhalen in het Crimejaarboek 1985.
1985 : Bart Holsters
Bekroond werk:Blokje om, hoekje om
Details
1985 : Sandre Douma
Bekroond werk:Dag Anna!
Details
1985 : Sacha Jansen
Bekroond werk:Berestreek
Details
1985 : Bob Van Laerhoven
Bekroond werk:Poëtische wraak
Details
1985 : Bob van Oyen
Bekroond werk:De V.A.
Details
1985 : Maria Vogelzang
Bekroond werk:Het feest
Details

Literaire prijzen

In deze database vindt u een overzicht van meer dan 500 Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Het prijzenbestand bevat achtergrondinformatie over de prijzen en is te doorzoeken op zowel prijswinnaars als juryleden. Deze database wordt beheerd door het Literatuurmuseum.


U kunt in het prijzenbestand zoeken op twee manieren:

  • Bladeren van A tot Z door het afrolscherm.
  • Door het intikken van een letter komt de eerste prijs die met die letter begint in beeld, met behulp van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord kunt u hierna naar boven of naar beneden bladeren.

    Een aantal prijzen heeft twee ingangen, één op de officiële naam en één op de naam waaronder de prijs het meest bekend is.

    Klikken op naam van de prijs geeft een nadere toelichting van de prijs, klikken op details geeft de gegevens van de uitreiking.

    Per persoon staan alle gegevens onder elkaar: de gewonnen prijzen, de jurylidmaatschappen en in voorkomende gevallen de gegevens van de prijzen of jurylidmaatschappen onder een andere naam verkregen of bekleed.

    Voor een volledig overzicht is het belangrijk het hele scherm af te scrollen.