Literaire Prijzen

Brand-van Gentprijs
Driejaarlijkse prijs, ter bevordering van een grotere bekendheid van het katholieke boek ingesteld in 1946 door de Rooms-katholieke Boekhandelaren- en Uitgeversvereniging Sint Jan, later genoemd Federatie van katholieke ondernemingsvakbonden voor lectuurvoorziening. De prijs is genoemd naar Paul Brand sr. en J. van Gent, respectievelijk de eerste voorzitter en de eerste penningmeester van St. Jan. Beurtelings toegekend aan een Nederlandse auteur en een Nederlandse uitgever van belletristisch werk over de emancipatie van de katholieken in Nederland, later ook voor essayistisch werk of een geheel oeuvre. In de periode 1954-1960 tweejaarlijks.
1966 : Gabriël Smit
Bekroond werk:gehele oeuvre
Details
1963 : J.H. Renckens
Bekroond werk:De godsdienst van Israël
Details
1960 : Jos. Panhuysen
Bekroond werk:Ik kom niet terug
Details
1958 : Uitgeverij Het Spectrum N.V.
Bekroond werk:haar pocketuitgaven, met name de Prisma-reeks
Details
1956 : F.G.L. van der Meer
Bekroond werk:Keerpunt der Middeleeuwen
Details
1954 : Antoon Coolen
Bekroond werk:De vrouw met de zes slapers
Details
1951 : Uitgeverij J.J. Romen & Zonen
Bekroond werk:de uitgave van de 16-delige serie De godsdiensten der mensheid
Details
1948 : Marie Koenen
Bekroond werk:Wassend graan
Details

Literaire prijzen

In deze database vindt u een overzicht van meer dan 500 Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Het prijzenbestand bevat achtergrondinformatie over de prijzen en is te doorzoeken op zowel prijswinnaars als juryleden. Deze database wordt beheerd door het Literatuurmuseum.


U kunt in het prijzenbestand zoeken op twee manieren:

  • Bladeren van A tot Z door het afrolscherm.
  • Door het intikken van een letter komt de eerste prijs die met die letter begint in beeld, met behulp van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord kunt u hierna naar boven of naar beneden bladeren.

    Een aantal prijzen heeft twee ingangen, één op de officiële naam en één op de naam waaronder de prijs het meest bekend is.

    Klikken op naam van de prijs geeft een nadere toelichting van de prijs, klikken op details geeft de gegevens van de uitreiking.

    Per persoon staan alle gegevens onder elkaar: de gewonnen prijzen, de jurylidmaatschappen en in voorkomende gevallen de gegevens van de prijzen of jurylidmaatschappen onder een andere naam verkregen of bekleed.

    Voor een volledig overzicht is het belangrijk het hele scherm af te scrollen.