Literaire Prijzen

Athos-prijs
Vijfjaarlijkse aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1956 door de Algemene Bond van Leesbibliotheekhouders. De prijs werd toegekend aan een auteur jonger dan 35 jaar van wie in het voorafgaande jaar de meeste boeken werden uitgeleend.
1965 : Jos van Manen-Pieters
Bekroond werk:de Tuinfluiter-serie
Details
1961 : Harry Mulisch
Bekroond werk:gehele oeuvre
Details
1956 : Peter Jaspers
Bekroond werk:Waarom speel je niet, Vincent?
Details

Literaire prijzen

In deze database vindt u een overzicht van meer dan 500 Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Het prijzenbestand bevat achtergrondinformatie over de prijzen en is te doorzoeken op zowel prijswinnaars als juryleden. Deze database wordt beheerd door het Literatuurmuseum.


U kunt in het prijzenbestand zoeken op twee manieren:

  • Bladeren van A tot Z door het afrolscherm.
  • Door het intikken van een letter komt de eerste prijs die met die letter begint in beeld, met behulp van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord kunt u hierna naar boven of naar beneden bladeren.

    Een aantal prijzen heeft twee ingangen, één op de officiële naam en één op de naam waaronder de prijs het meest bekend is.

    Klikken op naam van de prijs geeft een nadere toelichting van de prijs, klikken op details geeft de gegevens van de uitreiking.

    Per persoon staan alle gegevens onder elkaar: de gewonnen prijzen, de jurylidmaatschappen en in voorkomende gevallen de gegevens van de prijzen of jurylidmaatschappen onder een andere naam verkregen of bekleed.

    Voor een volledig overzicht is het belangrijk het hele scherm af te scrollen.